- kokkonisant έγραψε:
- Να μπω σφήνα και να πω, πως στα αυτοκίνητα οι λάμπες στα εργοστασιακά xenon είναι 4300οΚ.
Κατά την γνώμη μου πάντα, και απαντώντας και στον φίλο mateo1 που βάζει εξίσου το θέμα παραπάνω, εκτιμώ πως οι 4300οΚ είναι η θερμοκρασία λευκού φωτός των πιο "αξιοπρεπών" λαμπτήρων ξένον που κατάφεραν να κατασκευάσουν οι βιομηχανίες.
Σ αυτή την θερμοκρασία οι λαμπτήρες ξένον έχουν την μέγιστη απόδοσή τους. Επίσης αυτή η θερμοκρασία λευκού δείχνει πιο «ουδέτερη» στο ανθρώπινο μάτι
αλλά όταν εκπέμπεται από λαμπτήρες ξένον και μόνον!
Η ίδια θερμοκρασία λευκού εκπεμπόμενη μέσω μπλέ φίλτρων από λαμπτήρες αλογόνου μοιάζει πιο ψυχρή.
Την ίδια περίπου θερμοκρασία λευκού έχει και το φως της σελήνης το οποίο όμως ακόμα και στην πανσέληνο μοιάζει ακόμα πιο ψυχρό.
Η θερμοκρασία χρώματος λευκού φωτός του ηλιακού φωτός έξω από την ατμόσφαιρα της γης είναι περίπου 5900οΚ.
Ο ήλιος προσεγγίζει σαν φυσικό φαινόμενο την ακτινοβολία του "μέλανος σώματος" όπως διατυπώθηκε από τον Κίρκοφ. Η ενεργός θερμοκρασία του ορίζεται από την συνολική εκπεμπόμενη ισχύ ανά μονάδα επιφάνειας και υπολογίζεται περίπου στους 5780οΚ.
Επίσης οι λάμπες αλογόνου ή πυράκτωσης προσεγγίζουν στον ίδιο βαθμό την θεωρία αυτή όταν εκπέμπουν φως και είναι η μόνη τεχνητή πηγή φωτός, μαζί με τα κεριά και τα λυχνάρια, που έχει φάσμα εκπομπής συγκρίσιμο με αυτό του ηλιακού φωτός.
Ο ήλιος καθώς διασχίζει τον ουρανό φιλτράρεται ανάλογα με την γωνία που σχηματίζει από την ατμόσφαιρα. Έτσι το πρωί και το δείλι έχουμε θερμότερες αποχρώσεις απ ότι το μεσημέρι. Αποχρώσεις που οφείλονται στην επιλεκτική, αναλόγως μήκους κύματος, διάχυση του ηλιακού φωτός από τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Το κατακόρυφο ηλιακό φως το μεσημέρι έχει θερμοκρασία λευκού 5500ο-6000οΚ. Υπό συννεφιά η θερμοκρασία λευκού ανεβαίνει στους 6500οΚ.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το ηλιακό φως έχει ακόμα μεγαλύτερη θερμοκρασία χρώματος λευκού από το «ουδέτερο λευκό» των 4300οΚ που έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Στον κινηματογράφο τα φιλμ λήψης υπό ηλιακό φως είναι καλιμπραρισμένα στους 5600οΚ.
Οι οθόνες των υπολογιστών, CRT και LCD, και οι βιντεοπροβολείς ρυθμίζονται για θερμοκρασία λευκού φωτός στου 6500οΚ. Ρύθμιση που πρέπει να τηρείται αυστηρά κυρίως στα εργαστήρια ψηφιακής φωτογραφίας. Ρύθμιση που δίνει τις πιστότερες αναπαραστάσεις χρωμάτων σε θέαση φωτογραφιών και ταινιών σε σκοτεινό περιβάλλον. Οι περισσότεροι καθημερινοί χρήστες Η/Υ βρίσκουν πολύ «θερμή» αυτή τη ρύθμιση και συχνά ρυθμίζουν τις οθόνες τους στους 9500οΚ.
Τα αναφέρω όλα αυτά για να δούμε πως η θερμοκρασία χρώματος λευκού φωτός είναι κάτι αρκετά σχετικό και μάλλον δυσνόητο σαν έννοια..
Πχ το εκπεμπόμενο φάσμα μία λάμπας ξένον ή led στους 6000οΚ είναι τελείως διαφορετικό από το φάσμα του ηλιακού φωτός επίσης των 6000οΚ. Το μάτι αντιλαμβάνεται αυτή την διαφορά.
Το μάτι είναι ένα αισθητήριο όργανο με δυναμική συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να το περιγράφουμε έτσι απλά λέγοντας πως στους ΧΧΧΧ βαθμούς Κέλβιν βλέπει «ιδανικά». Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ιδανική αντίληψη της όρασης. Η φυσιολογία του ματιού είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Το ίδιο τεράστιο είναι και το κεφάλαιο της θεωρίας του μέλανος σώματος και του φωτός.
Αυτή είναι «μπηχτή» στους εμπόρους, τους πωλητές και λοιπούς πρακτόρους της βιομηχανίας που κατά καιρούς ανακαλύπτουν νούμερα και μονάδες μέτρησης, κατακρεουργώντας τους φυσικούς νόμους. Έτσι τώρα πουλάνε κάτι ακατανόητα για τους περισσότερους από μας «6000Κ» ή «4300Κ» ή «8000Κ» τα οποία με πολύ στόμφο και δήθεν επιστημοσύνη μας τα πλασάρουν.
«Πιάσε μισό κιλό 6000Κ, από το καλό, το αμερικάνικο. Όχι το κινέζικο!».
Ας έχουμε κατά νου πως ο μόνος φωτισμός που χρησιμοποιείται με αξιώσεις στην επαγγελματική φωτογράφηση και στον φωτισμό κινηματογραφικών πλάνων, ακόμα και σήμερα παράγεται από λαμπτήρες αλογόνου 3200Κ. Εδώ οι λάμπες ξένον και led είναι απλά απαράδεκτες όσο «κοντά» και αν υποτίθεται πως βρίσκονται στο ηλιακό φως. Στην πραγματικότητα είναι πολύ μακριά ασχέτως βαθμών Κέλβιν και αυτό οι επαγγελματίες του χώρου το γνωρίζουν!
Τα led βέβαια κερδίζουν έδαφος, προς το παρόν για πρακτικούς λόγους και όχι σε απόλυτες εφαρμογές. Ωστόσο βελτιώνονται.
Η Τζοκόντα στο Λούβρο, συνεχίζει να φωτίζεται με λάμπες αλογόνου 3200οΚ που παράγουν ένα λευκότατο και φυσικότατο φως που καμιά λάμπα ξένον και σχεδόν κανένα led δεν μπορούν να πλησιάσουν άσχετα με τα "0000Κ" που γράφουν στα χαρτιά τους.
Απ΄ όλα αυτά εγώ συμπεραίνω πως ένα ξερό νούμερο σε βαθμούς Κέλβιν ελάχιστα πράγματα λέει και δεν πρέπει να «τσιμπάμε» σ αυτό.
Μπορεί σχετικά να διαβάσει κανείς πχ εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature
https://en.wikipedia.org/wiki/Illuminant_D65
https://en.wikipedia.org/wiki/Color_vision
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BD_%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1
Όποιος ανακαλύψει κάτι ενδιαφέρον που συμπληρώνει ή ανατρέπει τα παραπάνω ας το καταθέσει εδώ να το βάλουμε στη συζήτηση.