Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΦόρουμΕικονοθήκηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

Μοιραστείτε | 

μπουζί ιριδίου

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
V A G O S
Member
Member
V A G O S

Τόπος : ΛΕΩΝΙΔΙΟ - ΛΑΥΡΙΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης
Registration date : 15/02/2009

μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 19 2010, 19:58

μαγκες αυτο που γραφει το μανουαλι για βλαβες αν χρεισημοποιησουμε αλλα μπουζι το εχετε υποψην???
ειναι μετρημενο οτι με τα ιριδιου πει καλυτερα το μοτερ ή μηπως παει καλυτερα επειδη εχουμε πληρωσει και
ειναι μουφα η δουλεια.υπαρχει κατι μετρησιμο???
αντε πες τε και με γιατι σε λιγιο την βαζω χειρουργειο . . . enesoula
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Nickolaos
Member
Member
Nickolaos

Τόπος : Καλαματα
Registration date : 05/01/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 19 2010, 20:27

Keep on manual!!
Αποψη μου παλικαρια δεν κατακρινω κανεναν.Απλα πιστευω οτι ο κατασκευαστης κατι παραπανω θα ξερει!!!!
mes
Member
Member
mes

Τόπος : αθηνα
Registration date : 05/04/2009

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 19 2010, 20:35

το manual εννοει αλλο νουμερο οχι αλλου τυπου!!!!
mikios
vstromhellasforum Fanatic
mikios

Τόπος : Ηράκλειο, Κρήτη
Registration date : 25/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 19 2010, 23:19

mes έγραψε:
το manual εννοει αλλο νουμερο οχι αλλου τυπου!!!!

+1
από βελτίωση στην κατανάλωση Rolling Eyes δεν είδα κάτι τρελλό και το μαρτυρά το spritmonitor.de που ενημερώνω ευλαβικά... δες κ μόνος σου, τα μπουζάκια μπήκαν στα 24κ χλμ.

στο εξελ έβγαλα ΜΟ και βγάζει από τα 12κ (που μπήκε φίλτρο) μέχρι 24κ (που μπήκαν ιρίδια) 5,294375 l/100χλμ
από τα 24κ (που μπήκαν τα ιρίδια) μέχρι σήμερα (33κ χλμ) 5,6675 l/100 χλμ

δλδ αύξηση κατανάλωσης... βέβαια έχει αλλάξει και το στυλ μου από τότε, και πηγαίνω λίγο πιο φουριόζος, οπότε το βρίσκω λογικό. Επίσης έχει πολλές διαδρομές σε χώμα που χαλάνε το ΜΟ, αλλά δεν νομίζω ότι το 1/2 λίτρο στα 100 είναι αξιοσημείωτη διαφορά.
Apache
vstromhellasforum Enthusiast
Apache

Τόπος : Αχαρναί Καρπενήσι
Registration date : 20/06/2009

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΠεμ Απρ 15 2010, 16:36

kalamaria έγραψε:
NGK IRIDIUM μολις μπηκαν εντυπωσεις σε μερικα χλμ

για πες εντυπωσεις γιατι θα τα αλλαξω και εγω σε λιγο...
tazakos
gold member
gold member
tazakos

Τόπος : Καλλιθέα ,από Καβαλα
Registration date : 22/05/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΠεμ Απρ 15 2010, 23:44

IU24 της denso εδώ κ 3 τεπόζιτα, άλλαξα κ γρανάζια κ δεν ξέρω αν συνέβαλαν καθόλου τα μπουζί στον δαιμονισμό της μηχανής. κατανάλωση ίδια αν όχι μεγαλύτερη αλλά αυτό όχι λόγο μπουζί αλλά δεξιόχειρος κράμπας.
Apache
Apache

Τόπος : Αχαρναί Καρπενήσι
Registration date : 20/06/2009

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΠαρ Απρ 16 2010, 02:30

κατσε να βγαλω ενα αυριο να δω τι χρωμα εχει...
vagelisvv

vagelisvv

Τόπος : Ηλιουπολη
Registration date : 15/05/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΚυρ Μάης 16 2010, 12:45

Το μπουζί ιριδίου είναι μια νέα γενιά μπουζί, υψηλής απόδοσης, που χρησιμοποιεί για ηλεκτρόδιο υλικό από ιρίδιο.

Κορυφαίες εταιρίες κατασκευής μπουζί ιριδίου είναι η NGK και η Denso. Λόγω του υλικού μπορεί να επιτευχθεί εξαιρετικά λεπτό ηλεκτρόδιο, της τάξης των 0.4mm (Denso) - 0.6mm (NGK) σε σχέση με τα 2.5mm ενός απλού μπουζί.

Έχουμε και λέμε, όσο στενότερη και μυτερή είναι η φορτισμένη επιφάνεια(ηλεκτρόδιο) τόσο λιγότερη τάση χρειάζεται για τη δημιουργία σπινθήρα.

Βάσει αυτού, τα μπουζί ιριδίου έχοντας μικρότερη ακίδα από τα συνηθισμένα-απλά μπουζί δημιουργούν ευκολότερα σπινθήρα, κάτι το οποίο βοηθά στην εκκίνηση του κινητήρα κάτω από δύσκολες συνθήκες (κρύο-υγρασία κ.τ.λ.).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ιριδίου.

Συνοπτικά είναι :

ισχυρότερο ηλεκτρικό πεδίο στον σπινθήρα, καλύτερη επιτάχυνση, οικονομία καυσίμου, αυξημένη ισχύς και λιγότερη φθορά.

Ισχυρότερο ηλεκτρικό πεδίο: όσο μικρότερο είναι το ηλεκτρόδιο τόσο περισσότερο συγκεντρωμένος είναι ο σπινθηρισμός με ισχυρότερο ηλεκτρικό πεδίο. Όσο ισχυρότερο είναι το ηλεκτρικό πεδίο τόσο χαμηλότερες είναι οι απαιτήσεις σε τάση για το μπουζί και η διαδικασία εκκίνησης γίνεται ευκολότερη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την μακροζωΐα των πολλαπλασιαστών των μπουζί, γιατί λειτουργούν με χαμηλότερες απαιτήσεις (πηγή denso).

Καλύτερη επιτάχυνση: Λόγω του ισχυρότερου ηλεκτρικού πεδίου και της καλύτερης συγκέντρωσής του, η καύση γίνεται ομαλότερη. Δοκιμές (σε μοτοσυκλέτα 250cc) έχουν δείξει ότι υπάρχει μια καλυτέρευση της τάξης των 0.7 δευτερολέπτων σε επιτάχυνση 0-150Km/h (πηγή denso).

Οικονομία καυσίμου: και εδώ παρόμοιες έρευνες σε μοτοσυκλέτα, έδειξαν ότι μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι 5% καύσιμο σε σύγκριση με απλά μπουζί (πηγή denso).

Αύξηση ισχύος: το μπουζί ιριδίου σε σχέση με το απλό ακίδας 2.5mm βελτιώνει κατά 1,4% την ισχύ του κινητήρα (έρευνα σε μοτοσυκλέτα 250cc) - (πηγή denso).

Λιγότερη φθορά: τα ηλεκτρόδια στα συμβατικά μπουζί είναι συνήθως από νικέλιο (σε ακριβότερα χρησιμοποιείται ακόμη και πλατίνα). Το νικέλιο και η πλατίνα δεν είναι καθαρά μέταλλα, αλλά κράματα που περιέχουν και άλλες προσμίξεις μετάλλων. Ανάλογα τη σύσταση του κράματος, οι ιδιότητες των υλικών μπορούν να μεγιστοποιηθούν. Χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση η εταιρία Denso, αναμιγνύει το ιρίδιο με το ρόδιο. Το στρώμα ρόδιου καλύπτει το ιρίδιο, βελτιώνοντας τις ιδιότητες του ιριδίου.

Η θερμοκρασία που συνήθως λιώνει τα ηλεκτρόδια σε συμβατικά μπουζί είναι κοντά στους 1500 βαθμούς Κελσίου για το νικέλιο και κοντά στους 2000 βαθμούς Κελσίου για την πλατίνα. Η αντίστοιχη τιμή για τα μπουζί ιριδίου προσεγγίζει τους 2500 βαθμούς Κελσίου- (πηγή denso).

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ιριδίου.

Το μόνο μειονέκτημα είναι η τιμή του, η οποία είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το απλό μπουζί.

Κατάσταση των μπουζί

Παλιότερα μια απλή επιθεώρηση της κατάστασης των μπουζί μας έδειχνε πάρα πολλά πράγματα και πληροφορίες για την κατάσταση του κινητήρα.
Ακόμη και σήμερα είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος διάγνωσης προβλημάτων.

Ελπίζω να βοήθησα και να έλυσα μερικά ερωτηματικά........
gmavrid
gold member
gold member
gmavrid

Τόπος : Σέρρες-Θεσσαλονίκη
Registration date : 20/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Αυγ 18 2010, 15:10

Έχει παραγγείλει κανείς από το παρακάτω?

http://www.sparkplugs.co.uk/
xtrgeo
Member
Member
xtrgeo

Τόπος : Θεσσαλονίκη
Registration date : 03/08/2009

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Αυγ 18 2010, 15:17

gmavrid έγραψε:

Γιώργο δε ξέρω για το παραπάνω μαγαζί που λες, αλλά φαίνεται οκ...
Αν μπεις τη διαδικασία να παραγγείλεις και συμφέρει, θπολόγισέ με και μενα μεσα για 2 ιριδίου...
gmavrid
gold member
gold member
gmavrid

Τόπος : Σέρρες-Θεσσαλονίκη
Registration date : 20/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Αυγ 18 2010, 15:19

xtrgeo έγραψε:
gmavrid έγραψε:

Γιώργο δε ξέρω για το παραπάνω μαγαζί που λες, αλλά φαίνεται οκ...
Αν μπεις τη διαδικασία να παραγγείλεις και συμφέρει, θπολόγισέ με και μενα μεσα για 2 ιριδίου...

OK. Θα σε έχω υπόψη pal...
hristos13gr
gold member
gold member
hristos13gr

Τόπος : Αθήνα - Νέα Σμύρνη
Registration date : 26/02/2009

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΠεμ Αυγ 19 2010, 12:42

Εγώ πήρα από ebay 4 NGK ιριδίου + 1 απλό για XTX660 43.5? όλα μαζί!!! τα έχω βάλει εδώ & 4000χλμ & όλα είναι ΟΚ μέχρι τώρα.

http://viewitem.eim.ebay.gr/NGK_IRIDIUM_IX_SPARK_PLUG_CR8EIX_CR8E-IX_4218/290367364473/item
mes
Member
Member
mes

Τόπος : αθηνα
Registration date : 05/04/2009

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΣαβ Αυγ 21 2010, 19:50

Γιαννη απο που και ποσο γιατι απο οτι βλεπω θελω 803 για αυτα και 45 για ngk προτιμω denso παντως

tazakos έγραψε:
IU24 της denso εδώ κ 3 τεπόζιτα, άλλαξα κ γρανάζια κ δεν ξέρω αν συνέβαλαν καθόλου τα μπουζί στον δαιμονισμό της μηχανής. κατανάλωση ίδια αν όχι μεγαλύτερη αλλά αυτό όχι λόγο μπουζί αλλά δεξιόχειρος κράμπας.
cantona
cantona

Τόπος : Λουτσαίος
Registration date : 10/03/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΔευ Αυγ 23 2010, 12:27

mes έγραψε:

Γιαννη απο που και ποσο γιατι απο οτι βλεπω θελω 803 για αυτα και 45 για ngk προτιμω denso παντως

tazakos έγραψε:
Θα μας απαντήσεις τελικά από που και πόσο,ή θέλεις να σου ευχηθώ ..........καλό χειμώνα; miffy
Guskafetzo
Member
Member
Guskafetzo

Τόπος : ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.....ΣΥΝΕΧΕΙΑ !!!!!
Registration date : 27/03/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 24 2012, 13:02

Ρε παιδες επειδη καθομαι κ διαβαζω για τα μπουζι ιριδιου αξιζει ????
Τι λετε??? Δεν μπορω να βγαλω μια αποφαση!!!!
Για βοηθατε???
1) Αξιζει???
2) Densο ή NGK?? Αποτι εμαθα σε ενα μαγαζι εδω στην Αργυρουπολη Denso με 48 ευρω
stratos75
gold member
gold member
stratos75

Τόπος : Θεσσαλονίκη
Registration date : 07/06/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 24 2012, 21:57

Τα έχω βάλει εδώ και 4000χλμ.... Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι καλύτερο "άρπαγμα", και στα πολλά κρύα πιο άνετη εκκίνηση της μηχανής. Από κατανάλωση μια μικρή διαφορά έχοντας υπ' όψιν ότι κινούμε αρκετά στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης και το χέρι στο γκάζι ξεφεύγει λίγο.... Φοράω το NGK....

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αξίζουν, με την προυπόθεση ότι ο κινητήρας είναι σε καλή κατάσταση... Σε "προβληματικούς" θα βγάλουν προβλήματα....

Όσον αφορά το κόστος γίνεται απόσβεση λόγω των λιγότερων αλλαγών...
.........

Τόπος :
Registration date : 31/03/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 24 2012, 22:00

Τα NGK φοραω και γω και θελω να ρωτησω αν υπαρχει περιπτωση να ακουγονται τα πυρακια λιγο πιο εντονα εξαιτιας τους??
Hypersonic
Hypersonic

Τόπος : Πετρουπολη, Καλλιθεα
Registration date : 12/04/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 24 2012, 22:51

Εγω τα εχω πανω για 6600χλμ

Δεν εχω δει (αισθητη, μετρησιμη, κατανοητη) διαφορά πουθενα. Ουτε σε αποδοση, ουτε σε καταναλωση κλπ...
Ουτε ειδα φυσικα καποιο προβλημα...
Ισως γιατι δεν τα εβαλα με αυτο το σκοπο της "διαφοράς", αλλα μονο για τα πολλα χιλιομετρα αντοχης... που εσ γλυτωνουν απο τη φασαρια της αλλαγης....
σαλιγκάρι
gold member
gold member
σαλιγκάρι

Τόπος : Περιστέρι
Registration date : 11/09/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 24 2012, 22:55

denso rules Twisted Evil
kalamaria
gold member
gold member
kalamaria

Τόπος : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ)
Registration date : 18/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤρι Ιαν 24 2012, 23:30

εγω εχω κανει πανω απο 30000χλμ και ακομα μια χαρα!!!! kalmi
Marcopolo
gold member
gold member
Marcopolo

Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Registration date : 29/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Ιαν 25 2012, 09:09

κ εγω τα εχω παρει κ σε λιγα χλμ θα τα βαλω.ειμαι αισιοδοξος ,οχι οτι θα δω κατι συνταρακτικο στο μηχανακι αλλα οτι θα κανω αρκετα χλμ πριν τα αλλαξω.γλυτωνω ...χρονο
mikios
mikios

Τόπος : Ηράκλειο, Κρήτη
Registration date : 25/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Ιαν 25 2012, 09:11

kalamaria έγραψε:

45.000 και ακόμα τρέχουν....
liakosvol
liakosvol

Registration date : 05/10/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Ιαν 25 2012, 09:24

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Τα μπουζί ιριδίου δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω εκτός της αντοχής στην χρήση τους και τελικά σε απαλλάσουν απο την διαδικασία της αλλαγής.
Σωστά???? Smile
Hypersonic
Hypersonic

Τόπος : Πετρουπολη, Καλλιθεα
Registration date : 12/04/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Ιαν 25 2012, 10:15

Σωστα...

Και για να μην ειμαστε απολυτοι.... "δεν προσφέρουν τίποτα αισθητα μετρησιμο παραπάνω εκτός της αντοχής στην χρήση τους"

Στο αυτοκινητο που εχει ιριδιου απο τη μανα του, λεει αλλαγη στα 90.000 χλμ...
stam
gold member
gold member
stam

Τόπος : πάνω στη σέλα...
Registration date : 19/11/2009

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: μπουζί ιριδίου   μπουζί ιριδίου - Σελίδα 3 Icon_minitimeΤετ Ιαν 25 2012, 11:54

mikios έγραψε:
kalamaria έγραψε:

45.000 και ακόμα τρέχουν....

Μικιέ το ακόμα τρέχουν δεν σημαίνει ότι δουλεύουν και άριστα...
δεν λέω ότι δεν δουλεύουν, αλλά και 150.000 χλμ να κάνεις και να δουλεύουν δεν είναι αυτό κριτήριο για να τα κρατάς...
Για να πω την αλήθεια κι εγώ τα έβαλα στο σερβις που έκανα προχτές με τα παιδιά, αλλά δεν ξέρω τελικά αν αξίζουν τα λεφτά τους. Και αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις πιο συχνά σέρβις, αξίζει περισσότερο να κάνεις συχνές αλλαγές με τα κανονικά μπουζί ή αξίζει να παίρνεις αυτά και να τα ξεχνάς......? από πλευράς λειτουργίας κινητήρα εννοώ, καλύτερης καύσης και μειωμένης κατανάλωσης... Χώρια ότι και από τα αμάξια θυμάμαι αλλά και από άλλες μηχανές που είχα, ότι παίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία λειτουργίας κινητήρα....

μπουζί ιριδίου

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 

Παρόμοια θέματα

+
Σελίδα 3 από 5Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ-ΑΝΑΒΑΤΗΣ :: Ηλεκτρικά-
Μετάβαση σε: